3bouw Olen Jdw 002

Hoera! 3bouw trotse winnaar 
KMO Maakbedijf prov. Antwerpen 2019

En nu is het aan jullie! Help ons ook om de nationale titel te winnen!  SMS GRATIS naar 8686: UNIZO ANT1 Of stem online.

GVA

Bedrijf dat huis bouwt in twaalf weken is 'Kmo van het Jaar'

Het bedrijf 3bouw uit Westerlo is ‘Kmo van het Jaar’ in de provincie Antwerpen. 3bouw maakt woningen in houtskelet. Het aantal mensen dat voor die bouwvorm kiest, is in een jaar tijd in België met 38% gestegen.

De ondernemersorganisatie Unizo reikt elk jaar de prijs uit voor Kmo van het Jaar. Op 4 december wordt de nationale winnaar bekendgemaakt. Donderdagavond werden de winnaars per provincie in de bloemetjes gezet. In de categorie productiebedrijven was er een opmerkelijke winnaar: 3bouw uit Westerlo, dat 32 mensen tewerkstelt en gespecialiseerd is in houtskeletbouw. Die vorm van bouwen wordt steeds populairder. Uit cijfers van de organisatie Hout Info Bois, die toepassingen met hout promoot, werden in 2018 in België 2.514 woningen in houtskelet gebouwd. Dat is een stijging van 38% tegenover 2017 én het hoogste aantal ooit.
 
“Wij bouwen een gezinswoning in houtskelet in twaalf weken”, zegt Chris Imants, mede-oprichter van 3bouw. “We starten met de fundering, doen de beton- en metselwerken en leveren het huis in die periode kant-en-klaar af. We kunnen die snelheid garanderen omdat we het werk op voorhand goed inplannen. Zowat alle materialen zijn geleverd op het moment dat we met de werken beginnen.”
 
“Baksteen in de maag is vervangen door hout”
Vroeger moest 3bouw klanten zoeken. Nu dienen de klanten zich steeds meer zelf aan. “Vroeger had de Belg een baksteen in de maag. Tegenwoordig is die plaats ingenomen door hout”, zegt Chris Imants. “Een woning in houtskelet is niet goedkoper dan een bakstenen huis. Maar de bouw duurt maar een kleine drie maanden, terwijl je met bakstenen al snel een jaar kwijt bent. Bovendien isoleert houtskelet heel goed. Daardoor moeten bewoners weinig verwarmen en hebben ze dus een lage energiefactuur. De meeste van onze klanten hebben een warmtepomp en zonnepanelen. Ze hebben geen gas meer nodig en besparen zo enkele honderden euro aan energiekosten per jaar.”
 
Geen Polen of Roemenen
3bouw bouwt zo’n zestig woningen per jaar. Van de klassieke Polen en Roemenen in de bouwsector is hier geen sprake. “We werken bijna uitsluitend met Kempenaars, die we in veel gevallen zelf hebben opgeleid”, zegt Chris Imants. “We zouden ons bedrijf kunnen uitbreiden, maar we willen niet te groot worden. Voor ons is het belangrijk dat de projectverantwoordelijken nog zelf contact hebben met de klant.”
Chris Imants benadrukt dat houtskelet een milieuvriendelijke manier van bouwen is. “Niet alleen omdat onze huizen minder energie nodig hebben. Ook omdat voor elke boom die we in Scandinavië laten omzagen, daarna een nieuwe boom wordt geplant”, zegt Chris Imants.
 
Tevreden klant
Karin Beullens uit Lier liet haar huis in 2015 bouwen in houtskelet. “Omdat het snel moest gaan”, zegt Karin. “Ik was net gescheiden en moest snel een andere woonst vinden. De belofte van een huis te bouwen in twaalf weken sprak me aan. Uiteindelijk heeft het vijftien weken geduurd, omdat de vloer van het toilet uit Portugal moest komen. Die levering liet op zich wachten, maar daar kon 3bouw niets aan doen. Door te kiezen voor houtskelet heb ik een meer milieuvriendelijke woning én is mijn energiefactuur een pak lager dan toen ik nog in een bakstenen huis woonde.”
 
© BRON: gva.be - Christof Willocx - link naar artikel - fotografie: © Joren De Weerdt - www.jorendeweerdt.com

 

Help ons ook om de nationale titel te winnen!

SMS GRATIS naar 8686: UNIZO ANT1 of stem online!

Logos Mik


3BOUW IS PROVINCIAAL KMO MAAKBEDRIJF VAN HET JAAR
BART DE BRUYN25 OKTOBER 2019

WESTERLO – 3Bouw, specialist in houtskeletwoningen, is uitgeroepen tot KMO Maakbedrijf van het Jaar in de provincie Antwerpen. Samen met Exellys uit Mechelen (Beloftevolle KMO van het Jaar) en Roefs Group uit Antwerpen (KMO Dienstenbedrijf van het Jaar) maakt het Westelse bedrijf op 4 december kans op een nationale titel.


Elk jaar kiest Unizo, samen met haar partners Liantis, Agentschap Innoveren & Ondernemen, KBC, Proximus, PwC, TNT, en een onafhankelijke jury de KMO van het Jaar. De provinciale awardshow in de Antwerp Engineering Company was de afsluiter van het netwerk-event The Business Factory. Shane McLeod, hockeycoach van de Red Lions, bracht een inspirerende keynote.

Gedeputeerde Ludwig Caluwé reikte de provinciale prijs voor KMO Maakbedrijf van Jaar uit aan 3Bouw uit Westerlo.

3Bouw focust met zijn houtskeletwoningen op milieuvriendelijke en energiezuinige bouwoplossingen. Zaakvoerders Paul, Chris en Jef, de Vlaamse pioniers in de houtskeletbouwsector, willen het verschil maken met andere bedrijven in de bouwsector door in te zetten op opleidingen en de continue verbetering van hun product.

Beloftevolle KMO van het Jaar, gereserveerd voor jonge bedrijven die maximaal vijf jaar bestaan, werd Exellys uit Mechelen. Roefs Group uit Antwerpen werd bekroond tot KMO Dienstenbedrijf van het Jaar.

© BRON: Made in Kempen - Bart de Bruyn - link naar artikel

Inspiratieboek Infoavond